Espace presse
ENFRNL

Expositions actuelles

Illustration pour l’article de Paul Vaillant Couturier, " La prochaine", Communiste, supplément à l’Humanité, 1ère année, n°2, 1er août 1932, p. 20 (conception graphique du numéro Max Morise, Pontabry, Tchimoukow)

Photographie, arme de classe
La photographie sociale et documentaire en France et en Belgique 1928-1936

28.09.2019 > 19.01.2020

Georganiseerd met als vertrekpunt de fotocollectie van het Centre Pompidou, werpt deze tentoonstelling een nieuw licht op de sociale en documentaire fotografie die, begin jaren 30, in Europa ontstaan is, meer bepaald in Frankrijk en in België. Het Front Populaire en de iconen van de Spaanse Burgeroorlog vatten vandaag nog ruim het idee samen van het engagement tijdens het interbellum ten koste van die essentiële periode waarvan het iconografische repertorium een echt laboratorium vormt van een sociale en geëngageerde blik.

Via een selectie van bijna 100 werken en een veertigtal documenten spits de tentoonstelling zich toe op thematische assen (het antimilitarisme, de strijd tegen de kolonies...) en formele reeksen waarbij de grootste namen van de moderne fotografie elkaar tegenkomen (Willy Ronis, Eli Lotar, Nora Dumas, Henri Cartier-Bresson, Gisèle Freund, Willy Kessels, Lisette Model, enz.).

Photographie, arme de classe (fotografie, klassewapen) bevraagt de overgang van een pittoreske iconografie van de armoede, belichaamd door het Parijs van Eugène Atget (1857-1927), naar een sociaal bewustwordingsproces van het armoedeoverzicht dat de hoofdstad begin jaren dertig bood. De specifieke praktijken, zoals de fotomontage, vormen een apart studieobject met de architecte en militante Charlotte Perriand (1903-1999) die destijds het potentieel van de “explosieve kracht” van fotomontage heeft kunnen benutten. Tenslotte, de steeds terugkerende iconografische thema’s van het beeld van de arbeider bij de voorstelling van het strijderscollectief, zonder de strategieën van de linkse geïllustreerde pers (Regards, Vu, Vie ouvrière en Belgique) te vergeten, laten ons toe het nog onvolledige beeld van van de documentaire en sociale fotografie van het interbellum te vervolledigen dank zij recente ontdekkingen.

Photographie, arme de classe, het is zo dat de journalist Henri Traco (1909-1997) zijn manifest begint, bedoeld om de fotografiesectie van de vereniging van revolutionaire schrijvers en kunstenaars (A.E.A.R.), opgericht in Parijs in 1932, samen te bundelen in een globale context van de opkomst van politieke, economische en sociale spannin- gen. Op vraag van Louis Aragon is het in België Henri Storck die naar dat voorbeeld de “association révolutionaire culturelle (A.R.C.) zal vormen.

Exposition conçue par le Centre Pompidou
Président du Centre Pompidou : Serge Lasvignes, Directeur du MNAM / CCI : Bernard Blistène, Commissaire de l’exposition : Damarice Amao

Avec le soutien de la Ville de Charleroi

Avec la participation de la