ENFRNL

Lopende tentoonstellingen

© Marc Trivier

La lumière et les choses
MARC TRIVIER
09.12.17 > 22.04.18

Is het nog nodig Marc Trivier voor te stellen, zelfs wanneer hij sinds enkele jaren ervoor gekozen heeft zijn tentoonstellingen te spreiden in de tijd om wat afstand te nemen van de artistieke scene, afstand die hij noodzakelijk achtte ?
Zijn portretten van kunstenaars of van zwakzinnigen, zijn sterke foto’s van slachthuizen, die hij zonder enige hiërarchie of  onderverdeling tentoonstelt of reproduceert, maken vandaag deel uit van de geschiedenis van de fotografie in België. Deze werden samengebracht in een boek met de simpele titel Photographies, in 1988 samen uitgegeven door het Centre régional de la Photographie Nord Pas-de-Calais en het Musée de l’Elysée in Lausanne.
In tegenstelling tot wat er gezegd werd is Marc Trivier nooit gestopt met fotograferen. Die, erg relatieve, afwezigheid was de benodigde tijd voor een reflectie over het fotografisch handelen en het ontstaan van andere beelden waarvan het onderwerp de tijd zou kunnen zijn, die van de duur of van de atmosferische vloeibaarheid.
Wanneer vandaag het uiterlijke van het landschap het werk van Marc Trivier schijnbaar domineert, dan is het generlei de transcriptie van een plaats of een regio die de fotograaf zou pretenderen te illustreren : in zijn zichten van heuvels, van wouden, van gebladerte waarin de nek van een paard zich laat raden, overdekt met licht, is het de tijd die Marc Trivier wil ervaren en zichtbaar maken. Enkelvoudige of gekoppelde beelden, horizontaal samengevoegde contactbladen, drukken de tijd van de opname uit terwijl de referentie aan de film zich opdringt zoals die oude filmrollen die zijn vader voor hem projecteerde.
De tentoonstelling van Marc Trivier in het Musée de la Photographie wordt vergezeld van een publicatie die oudere foto’s herneemt, vermengd met recentere. De chronologie heeft geen invloed op de coherentie van zijn bedoeling : “de geschiedenis, dat is niet het verleden, dat is nu” schrijft de fotograaf.

Het boek van 360 pagina’s – hardcover, formaat 26,5 x 30,5 cm en 190 afbeeldingen – is een gezamenlijke uitgave van het Maison Européenne de la Photographie, Bruits asbl, de Galerie Albert Baronian en het Musée de la Photographie.

Biografie
Marc Trivier werd in 1960 in België geboren. Rond zijn twintigste begint hij talrijke kunstenaars te portretteren waaronder Francis Bacon, William S. Burroughs, Robert Frank, Samuel Beckett en Andy Warhol. In 1984 ontvangt Marc Trivier de Prix national Photographie Ouverte van Galerij van het Musée de la Photographie in Charleroi en de prestigieuze Young Photographer Award van het International Center of Photography in 1988. De fotograaf stopt niet met fotograferen maar stelt weinig tentoon : Palais de Tokyo (1986), Musée de l’Elysée (1988), CRP van Douchy les Mines (2002), Maison Européenne de la Photographie (2011).

Droits réservés

17e Concours
PRIX NATIONAL PHOTOGRAPHIE OUVERTE
09.12.17 > 22.04.18

Voor deze 17de editie van de Prix national Photographie Ouverte was er een overweldigende deelname ! Niet minder dan 269 inzendingen dongen naar de gunst van een jury die een echte marathondag beleefd heeft.
Zoals bij de vorige edities werden de fotografen volledig vrij gelaten bij de keuze van het behandelde thema in hun werk. Wanneer voor sommigen die afwezigheid van bakens destabiliserend kan blijken, laat zij voor de meesten toe elk van hen de gevoeligheid en de motivaties de vrije loop te laten. Tijdens de jurering mondt dit uit in de confrontatie van authentieke fotografische demarches geïnspireerd door een waarachtige blik, eerder dan door het vergelijken van de behandeling van een opgelegd thema.
En het zijn wel degelijk fotografische demarches die door de jury gebruikt worden om het onderscheid te maken, demarches die versterkt worden door de kwaliteit van de voorgestelde beeldenselectie.

Uit 269 anonieme dossiers heeft de jury van de 17e Prix national Photographie Ouverte de achttien laureaten geselecteerd die zullen deelnemen aan de tentoonstelling in het Museum van 9 december 2017 tot 22 april 2018 :
Céline Bataille, Teo Becher, Joëlle Bosmans, Quentin Bruno, Paul Bulteel, Christophe Collas, Paul D’Haese, Laurent Gelise, Brigitte Grignet, Pierre Moreau, Frédéric Pauwels, Johan Poezevara, Brenda Lou Schaub, Herman van den Boom, Antoine Vanoverschelde, Pierre Van Steene, Simon Vansteenwinckel, Annabel Werbrouck.
Aan zes van hen zal een prijs toegekend worden. Deze zal bekend gemaakt en overhandigd worden tijdens de vernissage op 9 december 2017 :
Nationale Prijs Photographie Ouverte : Frédéric Pauwels
Prijs van de Cultuurminister : Brigitte Grignet
Prijs van Sofam : Paul Bulteel
Prijs Nikon Belux : Simon Vansteenwinckel
Prijs van Le Soir : Johan Poezevara
Prijs Fotografie Circuit Vlaanderen : Herman van Den Boom

Op het einde van de tentoonstelling zullen de stemmen van de bezoekers de Publieksprijs toekennen (fotografieboeken), aangeboden door de Editions Yellow Now.

Een boek dat de tentoonstelling zal vergezellen toont de foto’s van de achttien laureaten evenals de werken van dertien andere geselecteerde deelnemers :
Hendrik Braet, Juliette De Salle, Hanane Housni, Lucas Leffler, Simon Lenskens, Jasper Léonard, Matthieu Litt, Anne Marquet, Lina Manousogiannaki, Vincent Mourlon Beernaert, Thierry Verbrugghe, Miranda Schmitz, Dorothée Wycart.

Exposants

Annabel Werbrouck www.annabelwerbrouck.be