Espace presse

René Magritte.
Les images révélées

25.01.2020 > 10.05.2020

De ontdekking van de foto’s van René Magritte in de jaren ‘70, tien jaar na het overlijden van de schilder, heeft een nieuw licht geworpen op zijn creatieproces en de nauwe banden die hij heeft met “het mechanische beeld”, het zij fotografisch of cinematografisch. Sindsdien zijn andere beelden, afkomstig uit albums van zijn verwanten, opgedoken die de studie van de relaties schilderkunst – fotografie in het oeuvre van René Magritte vervolledigen, maar eveneens de invloed van de film, een kunstvorm waarop Magritte dol was, zoals ook op de populaire literatuur.

Samengesteld uit 131 originele foto’s, de meeste gemaakt door René Magritte, en een hoofdstuk met zijn amateurfilms waarin hij zichzelf met zijn medeplichtigen in scène zet, bevraagt de tentoonstelling “René Magritte. Les images révélées” de verhouding van Magritte tot het mechanische beeld door verbanden met zijn werk te schetsen, terwijl zij bovendien een intieme Magritte onthult.
Deze tentoonstelling vertrekt van drie grote privé collecties, samengesteld door gepassioneerden die in de loop der jaren foto’s verworven hebben, van de collectie van het Musée de la Photographie en van het Fonds J. Nonkels dat er gedeponeerd werd. Zij vertelt evenveel over de schilder als over de gebruiker van fotografie. Men ziet er het familiealbum van Magritte met foto’s uit zijn kindertijd, beelden van zijn ouders en echtgenote. Vervolgens ziet men de intellectuele familie van de schilder, degene die hem gevoed heeft, de groep Brusselse surrealisten die vanaf 1925 de ontwikkeling van zijn oeuvre ondersteunden. De tentoonstelling toont eveneens een René Magritte als grappenmaker, terwijl hij speelt en zich amuseert met zijn medeplichtigen. Tenslotte vindt men er de foto’s terug die als model dienden voor zijn schilderijen en degene die hij nooit gebruikt heeft. Misschien de meest creatieve van Magritte die zich niet meer fotograaf beschouwde als dat hij schilder wilde zijn.... De tentoonstelling onthult ook de invloed van de film op de kunstenaar, de surrealisten zijn immers opgegroeid met de Zevende kunst. Na Melbourne, Hong Kong, Taiwan, Seoul, kent het Musée de la Photographie het genoegen om de tentoonstelling René Magritte. Les images Révélées, met als curator Xavier Canonne, in Belgiê te tonen.

De tentoonstelling wordt gepresenteerd met de steun van La Fondation Magritte

De tentoonstelling wordt gerealiseerd met de steun van CPH bank en verzekeringen.

© Laurence Bibot

Laurence Bibot
Studio Madame
25.01.2020 > 10.05.2020

Van uiterlijk veranderen, van tijdperk, van genre, zichzelf in de spiegel bekijken alvorens op te treden voor de vrienden, voor de familiekring, terwijl men de tics nabootst van elk van de vedetten van het kleine scherm. Kinderen verkleden zich graag, zij snuffelen rond in de kasten en op zolder op zoek naar kostuums, hoeden en andere accessoires.

Sommigen hebben bij het opgroeien dat deel van het spel behouden, die zin voor het zich verkleden, voor het schminken. Het gebeurt zelfs dat ze er hun beroep van maken. Dit geldt ook voor Laurence Bibot die men zal gekend hebben in Miss Bricola met Les Snuls, daarna met haar voorstellingen zoals Bravo Martine waarin de clichés elkaar opvolgden, de intonatie, het timbre van de stem die, dit keer, de vrouwelijke stereotypen ontmaskerden. Die portrettengalerij zal zich verder zetten in andere voorstellingen, Miss B of Soeurs Emmanuelle, tussen spot en hommage, die een vernietigende humor vertolken en een scherp observatievermogen, dit alles vóór Travestis, een documentaire die zij realiseert over het universum van de transformatieartiesten.
Sinds enkele jaren, bij het begin van de televisiearchieven, heeft Laurence Bibot een reeks korte video’s gerealiseerd die vrouwelijke archetypes vertolken, shampoomeisje, schooldirectrice, nimfje, huisvrouw ouder dan 50 jaar, depressieve of geëxalteerde vrouw, maar ook gekende personages, Barbara, Juliette Gréco, Soeur Sourire of recenter Amélie Nothomb, van wie de vervaardiging van de hoge hoed een grote vindingrijkheid zal vereist hebben.
Hier gaat het niet meer over imitaties maar over play
backs.

Laurence Bibot reproduceert het bewegen van de lippen van de geïnterviewden van wie zij het kostuum en de decorelementen heeft overgenomen. Tot nu toe enkel vertoond via de sociale media, zullen deze video’s voor de eerste maal getoond worden in het Musée da la Photographie. Van mei tot september 2017 vond hier de tentoonstelling En léger différé plaats, gewijd aan de Belgische televisie en georganiseerd door Sonuma die ook ditmaal onze partner is. Studio Madame is het humoristische vervolg, een manier om het televisiebeeld te recycleren.
Pruiken, sjaals, anachronistische brillen, bloemrijke bloezen of Chanel pakjes, zullen op de afspraak zijn van die parodieën waarbij men soms enige moeite moet doen om de actrice te herkennen. Hier is, tot ons en vermoedelijk ook uw grootste plezier, Laurence Bibot zoals zij in al haar gedaantes zichzelf is.

Met de medewerking en de technische ondersteuning van

Met de medewerking ondersteuning van