ENFRNL

Lopende tentoonstellingen

© Robert Frank; courtesy Pace/MacGill Gallery, New York. Collection Maison Européenne de la Photographie, Paris

Les Américains
ROBERT FRANK
22.09.2018 > 20.01.2019

Wanneer men het over Street Photography heeft kan men niet om Robert Frank heen. Hij is een van de meest invloedrijke fotografen van de XXe eeuw sinds de publicatie van Les Américains in 1958. De beelden in dat boek, die 60 jaar oud zijn, hebben op generaties fotografen indruk gemaakt.

“Ik wens een authentiek hedendaags document te realiseren waarvan de visuele impact dusdanig is dat het een middelmatig commentaar ontbeert” schreef de Zwitsers-Amerikaanse fotograaf Robert Frank in zijn brief waarmee hij zich kandidaat stelde voor een beurs van de Guggenheim Foundation.

Het project van “een visuele studie van een beschaving”,  gesteund door Walker Evans, Alexey Brodovitch, Edward Steichen, Alexandre Liberman en Meyer Shapiro en gefinancierd door het Guggenheim, resulteerde in het eerste boek van Robert Frank, Les Américains.

Voor dit werk begint Robert Frank, vergezeld van zijn vrouw en zijn kinderen, in april 1955 aan een reis doorheen Amerika, reis die zal duren tot in juni 1956. Zonder vooraf vastgesteld programma doorkruist Frank dertig staten waarbij hij zich laat leiden door de toevalligheden van de route, van de ontmoetingen en van de gebeurtenissen. Hieruit resulteren 27.000 beelden op film waarvan er 83 weerhouden worden voor de publicatie.

In eerste instantie uitgegeven in Frankrijk bij Robert Delpire – omdat Life Magazine geweigerd had het te publiceren –  werd Les Américains een jaar later in het Engels heruitgegeven bij Grove Press. Terwijl de Franse editie weinig reacties teweeg bracht, lokte de Amerikaans editie – zoals dat drie jaar eerder ook het geval was met New York van William Klein – een intens vijandige houding uit en werd het een anti-Amerikaanse benadering toegedicht. Ver weg van de door sommigen zo geprezen Amerikaanse droom, toont deze mythische reeks een heel andere  alledaagsheid, gezien door de fotograaf tijdens zijn talrijke verblijven in grote steden. Het is de reflectie van een gemeenschap zoals die zich aan hem vertoont ; fragmenten uit het leven, sociale spanningen of existentiële leegte, puinhopen van het alledaagse maar eveneens momenten van een grote lichtheid.

Het blijft een cultwerk van de fotografiegeschiedenis, in die mate dat men kan schrijven dat er een fotografie is voor en een fotografie na het verschijnen van Les Américains.

1924 : Geboorte van Robert Frank op 9 november in Zurich.
1941 : Begin van zijn opleiding in Zurich bij de fotograaf en graficus Hermann Segesser.
1942-1944 : Vervolgt zijn vorming in Zurich in de studio van Michael Wolgensinger, voormalig assistent van Hans Finsler, directeur van de klas fotografie in de school voor toegepaste kunsten van Zurich.
1947 : Vestigt zich in de Verenigde Staten en begint in New York te werken voor Harper’s Bazaar, onder leiding van Alexey Brodovitch.
1948 : Reis naar Zuid-Amerika, ontdekt en fotografeert Peru en Colombia.
1949 : Gaat terug naar Europa en pendelt de volgende jaren tussen de twee continenten. Zijn reizen brengen hem meer bepaald naar Spanje, Engeland en Parijs.
1950 : Huwt Mary Lockspeiser met wie hij twee kinderen krijgt : Pablo en Andrea.
1954 : Keert met zijn familie terug naar de Verenigd Staten.
Verwerft een beurs van de Guggenheim Foundation om de Amerikaanse beschaving visueel te documenteren.
1955-1956 : Doorkruist met zijn familie de Verenigde Staten.
1956 : Publicatie bij de uitgeverij Delpire van Indiens pas morts, gerealiseerd in samenwerking met Werner Bischof.
1958 : Les Américains wordt gepubliceerd bij Delpire in Parijs.
Reis naar Florida samen met Jack Kerouac.
1959 : Les Américains wordt, met een voorwoord van Jack Kerouac, in het Engels uitgegeven bij Grove Press.
Zijn eerste film komt uit : Pull My Daisy.
1961 : Eerste solotentoonstelling met Les Américains in het Art Institute of Chicago.
1962 : Stelt aan de zijde van Harry Callahan tentoon in het Museum of Modern Art (MOMA).
1969 : Scheiding van Mary Lockspeiser. Zijn tweede film komt uit : Me and my Brother.
1971 : Vestigt zich met zijn nieuwe partner, de artieste June Leaf, op het eiland Cap Breton in Nieuw-Schotland.
1972 : Zijn film Cocksucker Blues, gewijd aan de Rolling Stones, komt uit.
Komt geleidelijk aan terug tot de fotografie via de omweg van de fotomontage, van gemanipuleerde negatieven en van bekraste polaroids.
Publicatie van The Lines of my Hand met een autobiografische benadering.
1974 : Zijn dochter Andrea sterft bij een vlieg- tuigongeval.
1987 : Zijn film Candy Mountain in co-directie met Rudy Wurlitzer komt uit.
1994 : Zelfmoord van zijn zoon Pablo.
1997 : Les Américains wordt tentoongesteld in het Maison Européenne de la Photographie in Parijs.
2004 : Retrospectieve in Tate Modern in Londen.