Espace presse
ENFRNL

De didactische ruimtes

© Musée de la Photographie

Het Ontdekkingsparcours is een didactische ruimte voor al wie meer wil weten over fotografie en zich wil laten verrassen. Tijdens dit ludieke parcours maken de bezoekers kennis met de basisbegrippen van de fotografie, de principes, de taal en de toepassingen. We ontdekken de voorlopers van de fotografie en de studio van de 19e-eeuwse fotograaf, nemen een kijkje in de camera obscura en observeren de eigenschappen van het licht. We buigen ons over de werking en de kenmerken van ons zicht (perspectief, gezichtshoek) en over de limieten ervan (nabeelden, optische illusies). Geleidelijk aan maken we kennis met de taal van de fotografie, de opname, de kadrering en andere keuzes die een specifiek deel van de werkelijkheid al dan niet in de kijker kunnen zetten. Het parcours omvat verder ook een overzicht van de vele verspreidingsvormen van de fotografie: persfoto's, reclamefoto's, echte beelden of beelden die om esthetische, politieke of commerciële redenen gemanipuleerd zijn.

© Musée de la Photographie

De donkere kamer
Niets is fascinerender dan aan de hand van demonstraties de werking – en de magie – te ontdekken van het ontwikkelen van foto's! Dankzij dit schitterende didactische hulpmiddel kunnen cursisten hun kennis in de praktijk brengen, door fotogrammen te creëren, door het principe van de stenopécamera of, voor de wat oudere deelnemers, door te experimenteren met de procedés gebruikt door de surrealisten in de donkere kamer en met chemigrammen. Speel met compositie, transparantie, grijstinten, beeldmanipulatie enz. De creativiteit wordt de vrije loop gelaten!

© Musée de la Photographie

Het digitaal laboratorium
In deze ideale aanvulling op de donkere kamer maken we kennis met de technologische evolutie van de fotografie. Dankzij de computer leert het grote publiek klassieke fotografiebegrippen kennen zoals kadrering en opname, maar ook de vele mogelijkheden die de technologie biedt (beelden bewerken met het programma Photoshop, doorsturen van gegevens) in het kader van een ruimere mediacontext.

© Musée de la Photographie

De zaal van de bezoekersdienst
Om te knippen, plakken, schilderen, knutselen, creëren, bedenken, fotograferen enz. in het kader van cursussen, ateliers, workshops of verjaardagsfeestjes beschikt de bezoekersdienst over een grote zaal in de nieuwe vleugel van het museum, met directe toegang tot het omringende park.

 

© Musée de la Photographie

De mobiele studio
Een echte fotoshoot meemaken? Geen probleem, dankzij onze mobiele studio! Een leuk medium van de bezoekersdienst om te ontdekken tijdens fotocursussen of allerlei evenementen. Iedereen krijgt de kans om op een ludieke en stimulerende manier een rol te spelen, bij te leren, in dialoog te treden, creatief te zijn en iets te verwezenlijken, met als resultaat een beeld van hoogwaardige kwaliteit. Het procedé biedt de mogelijkheid om bij het fotograferen een niet-optimale of ontoereikende belichting op elk moment te compenseren of gebruik te maken van ons mooie park. Een heel nieuwe manier om het museum te ervaren!
Dankzij de steun van het Waalse Gewest

© Musée de la Photographie

De bioscoopzaal van de bezoekersdienst
Deze zaal is het kleine broertje van de bioscoop bij de collecties van het museum en biedt jong en oud op het einde van het ontdekkingsparcours een programma met uiteenlopende interviews. De selectie verandert om de vier maanden, telkens als de tijdelijke tentoonstelling wijzigt. De techniek van de fotografie vormt hierbij het centrale element. Kadrering, belichting, scherptediepte: begrippen die abstract kunnen lijken, maar die eigen zijn aan een specifieke keuze en intentie, en onlosmakelijk verbonden zijn met de fotografische werkelijkheid.


COPYRIGHT © 2012 • DESIGNED BY WWW.MUSEEPHOTO.BE • ALL RIGHTS RESERVED