Online shop Steun ons

Museum

Sinds 1987 bevindt het Fotografie Museum, het hedendaagse kunstcentrum van de Federatie Wallonië-Brussel, zich in een gerenoveerd oud karmelietenklooster in neogotische stijl.

Dankzij de aanbouw van een nieuwe modern vleugel in 2008 is het vandaag het grootste en één van de belangrijkste musea voor fotografie in Europa. De artistieke en technische diversiteit van de fotografie wordt op een oppervlakte van meer dan 2200 m2 tentoogesteld.

Photo du Musée
Photo du Musée
Photo du Musée
Photo du Musée
plan du Musée

Visite virtuelle du Musée

Visit
plan du Musée

Download
de museumkaart

Download

Foto’s

0

Permanente tentoonstelling

0

Tentoonstellingsruimte

0 m2

Negatieven

0

Bezoekers

0   per jaar

Totale ruimte

0 m2

Parc

0 ares

De didactische ruimtes

Photo dans le musée

Het ontdekkingsparcours

Het ontdekkingsparcours is een didactische ruimte die zich richt tot iedereen die nieuwsgierig is om bij te leren en zich te laten verrassen. Dit speelse parcours geeft een initiatie in de essentiële noties van de fotografie. Het gaat in op haar principes, haar taal en haar gebruiken. Men ontdekt de voorlopers van de fotografie en vervolgens de fotostudio uit de 19e eeuw. Men gaat binnen in de donkere kamer alvorens de eigenschappen van het licht te observeren. Men buigt zich over de mechanismen en de kenmerken van het kijken (perspectief, uniek standpunt) tot en met het leren kennen van haar limieten (fenomenen van persistentie van het netvlies, optische illusies). Geleidelijk aan komt men toe aan de fotografische taal waarbij er sprake is van standpunt en kadrering... keuzes die toelaten een deel van de werkelijkheid op de voorgrond te plaatsen of te negeren. Het parcours vervolgt met de verspreiding van de fotografie : persfoto's, publiciteitsfotografie, reële of gemanipuleerde beelden met esthetische, politieke of commerciële doeleinden.

Photo dans le musée

De analoge donkere kamer

Wat is er fascinerender dan, met ondersteuning van een demonstratie, het functioneren – en de magie – van het ontwikkelen te ontdekken ? Dat formidabele werktuig dat de stagiairs toelaat hun observaties in de praktijk te brengen, hetzij via het maken van fotogrammen, het principe van de pinhole of voor de groteren door te experimenteren met de door de surrealisten gebruikte procédés in de donkere kamer en de chimigrammen. Spelen met compositie, transparantie, grijsnuances, beeldmanipulatie... De vrije teugel aan de creativiteit !

Photo dans le musée

Het digitale labo

Als ideale aanvulling bij de donkere kamer laat deze toe de technologische evolutie van de fotografie te volgen. Dank zij het digitale hulpmiddel benaderen kinderen van 6 tot 12 jaar op een concrete manier de “klassieke” noties van de fotografie zoals de kadrering en de opname. Maar zij worden ook gesensibiliseerd voor de praktijken die met deze techniek verbonden zijn (retoucheren van beelden via Photoshop, doorsturen van gegevens) in het breedst mogelijke kader van een opleiding in de media.

Photo dans le musée

De zaal van de publieksdienst

Deze zaal om uit te snijden, te lijmen, te schilderen,te monteren, te fantaseren, te creëren, te fotograferen, wordt ook gebruikt voor ons atelier cyanotypie, onze stages, ateliers, workshops of verjaardagsfeestje. De publieksdienst beschikt ook over een zaal in de nieuwe vleugel van het museum die rechtstreeks verbonden is met het park.