Online shop Steun ons

Afgelopen tentoonstelligen

Terminé le 22.05.22

Gaëlle Henkens et Roger Job. Soleil noir

“Ik stel me u voor, dit boek in handen, terwijl gij ontdekt wie wij zijn, manadiers (veefokkers) en gardians (veehoeders) van de Camargue, dankzij Soleil Noir van Roger en Gaëlle. Vanaf onze eerste ontmoeting, in de herdershut, wist ik dat zij het vertrouwen waard waren en ik werd niet ontgoocheld. Meer dan vier jaren hebben zij zich ondergedompeld in onze manade (veefokkerij), en daarna in die van onze collega’s, waarbij zij zowel de sombere als de zonnige kant van ons bestaan hebben gedeeld. Hun beelden leggen de zeldzame en de huiselijke momenten vast van de mannen die wij zijn, de mannen van het moerasland, gepassioneerd door ons universum, verheerlijkt in wit en zwart, in oker en licht. Hun werk legt ons geheugen, dat op de eerste plaats oraal is, vast op papier.” Deze woorden uit het boek Soleil Noir zijn van de manadier Jean Lafon.

In de Camargue schittert niet alles, en nog minder in het dagelijkse leven van de vrouwen en de mannen die haar bevolken. Dat is wat Gaëlle Henkens en Roger Job ontdekt hebben. Soleil Noir is een werk op lange termijn, door de twee fotojournalisten gedurende vier 

jaren gerealiseerd in de Camargue. Jaren waarin zij zich ondergedompeld hebben in het dagelijkse leven van meerdere veehouders, fokkers van paarden en stieren, in die families van manadiers die hun niet enkel hun passie, maar ook hun angsten en hoop hebben doorgegeven.

Na meer dan 176 opnamedagen en een veelheid aan opgenomen beelden, hebben de fotografen getracht een unieke cultuur, die in de dorpen van de Rhône Delta standbeelden en graven opricht ter ere van hun stieren, te begrijpen en door te vertellen.
Soleil Noir toont ons stijlvol een vreemde passie voor de stier, een aparte verering die niets te maken heeft met de Spaanse stierengevechten, want in de Camargue speelt men met de stier maar doodt men hem niet. Het dier is god, niet de man die rakelings langs hem strijkt.

Visuel exposition
© Musée de la Photographie