Online shop Steun ons

Afgelopen tentoonstelligen

Terminé le 22.01.23

Présenté dans laBoite Noire

Annabelle Amoros. Area 51, Nevada, Usa

Area 51, Nevada, USA is een film die op verkenning gaat in de omgeving van zone 51 (Area 51) in de Verenigde Staten, in de woestijn van Nevada. Die militaire zone wordt zwaar bewaakt, beschermd en gesurveilleerd door het Amerikaanse leger. Niemand heeft er toegang toe, er is zelfs een vliegverbod voor vliegtuigen of satellieten. Om elke vorm van indringing te vermijden, werd de zone uitgebreid en omvat ze nu ook de omringende bergen; die vormen een natuurlijke grens die je onmogelijk kunt oversteken. Toch vang je af en toe een glimp op van vreemde en ongewone lichten, maar hoor je in de verte ook ontploffingsgeluiden.

Die signalen, waarmee de lokale bewoners vertrouwd zijn maar die heel vreemd overkomen op de toeristen, doen vermoeden dat daar geheime activiteiten aan de gang zijn. Of het nu gaat om experimenten die gelinkt zijn aan militaire technologieën of om een buitenaardse aanwezigheid: de activiteiten in de zone en het feit dat je onmogelijk kunt zien en weten wat zich daar afspeelt, levert de collectieve verbeelding over aan uiteenlopende fantasieën.

Deze film blijft weg van getuigenissen of hypothesen en nodigt ons als toeschouwers uit om een ruimte te bezoeken waarin we buiten beeld vreemde geluiden horen. We zien ook personages die getuige waren van een gebeurtenis die wij niet kennen en waarnaar we blijven zoeken.

Area 51, Nevada, USA is een coproductie van Le Fresnoy – Studio national des arts contemporains en Piano Sans Films, 2017.

Partager sur
Visuel exposition
© Musée de la Photographie