Online shop Steun ons

Tentoonstellingen

03.06.23 - 24.09.23

Présenté
dans la salle
1
Télécharger le plan

Vernissage : 03.06.23 - 18h30

Gaël Turine. Mémoire de rivières

Capture d’écran 2023-04-25 à 12.04.18

">

De overstromingen waardoor het zuiden van België in de zomer van 2021 werd getroffen, richtten ongezien veel menselijke en materiële schade aan. Nooit eerder had het land zo een milieuramp meegemaakt. Wetenschappers zijn het erover eens dat de intensiteit van de stortregens in juli 2021 aan de klimaatverandering te wijten zijn.

In augustus 2021, enkele weken na de regenval, begon Gaël Turine aan een ‘herdenkingsfotografieproject’ door het fotograferen van de gevolgen van die overstromingen in de valleien van de Vesder, Lesse, Lhomme, Wamme, Hoëgne en Ourthe.

Tijdens de daaropvolgende achttien maanden volgde hij verschillende keren de loop van elk van die rivieren om de pijnlijke gevolgen van de overstromingen te fotograferen.
Elke stad, elk dorp, elke straat of woning en elk bos, elk landbouwgebied of elke rivier heeft een specifiek veerkrachtritme en dat is langzaam. Het maken van dit werk sterkte hem in zijn overtuiging dat het absoluut noodzakelijk was om te laten zien wat er in onze regio was gebeurd omdat we een collectieve verantwoordelijkheid hebben.

De klimaatverandering is er hier en nu.
Zonder dat hij probeerde om volledig te zijn, kon hij door zijn rigoureuze manier van werken in combinatie met zijn documentairefotografische benadering de aangerichte vernietigingen en de lopende heropbouwprocessen in kaart brengen.
De tentoonstelling Mémoire de rivières presenteert een deel van die landschapsfoto’s en laat goed zien dat we dringend in actie moeten schieten om toekomstige rampen te voorkomen.

Biografie

Gaël Turine studeerde documentaire fotografie aan de Kunsthogeschool ‘Le 75’ in Brussel. Tijdens zijn studies (1994-1997) werkte hij samen met ngo’s zoals Artsen zonder Grenzen en Dokters van de Wereld om te fotograferen in Afghanistan, Angola en Eritrea. Zodra hij was afgestudeerd, begon hij aan een reportage over West-Afrikaanse coöperatieven die met blinden werken, wat leidde tot de publicatie van het boek Aveuglément in de befaamde collectie Photo Poche in 2001, en tot zijn eerste projectie op het festival Visa pour l’Image.

Na vier jaar reizen in Afghanistan verscheen in 2004 het boek Avoir 20 ans à Kaboul. Een langetermijnproject met kinderoncoloog Eric Sariban maakte de publicatie mogelijk van het boek Aujourd’hui c’est demain bij uitgeverij Delpire in 2009. Tussen 2005 en 2010 werkte hij rond voodoorituelen in Afrika, Haïti en de Verenigde Staten. Het boek Voodoo verscheen in januari 2011.

In 2012 en 2013 focuste hij op de scheidingsmuur tussen India en Bangladesh. Het boek Le mur et la peur werd in september 2014 uitgegeven in de reeks Photo Poche, ter gelegenheid van het festival Visa pour l’Image.

Tussen 2013 en 2017 maakte Gaël Turine een persoonlijk werk over de stad Port-au-Prince en werkte hij samen met de auteur Laurent Gaudé, die de teksten schreef voor het in 2017 verschenen boek En bas la ville. Tijdens de COVID-19-pandemie vroegen de Brusselse Iris Ziekenhuizen Zuid aan Gaël Turine om een boek over covid te maken. Het boek TRACES, met daarin 155 portretten van ziekenhuispersoneel, werd in maart 2021 gepubliceerd.

Parallel met zijn persoonlijke projecten werkt Gaël Turine samen met de internationale pers voor opdrachten of voor de publicatie van zijn reportages. Zijn werk werd onder andere gepubliceerd in Figaro magazine, Paris Match, Time, Libération, l’Express, Stern, Der Spiegel, New York Times, Geo, New Yorker, Le Temps, Le Monde, De Morgen, Marie Claire, Grands Reportages, L’Espresso, De Volkskrant, Sunday Magazine, Knack Magazine, La Repubblica Magazine, Io Donna, DU magazine, Adbusters en het werd voorgesteld in het magazine Photo, Leica World Magazine & LFI, Photographers International...

Hij ontving verschillende beurzen en prijzen in Europa en de Verenigde Staten. Zijn werk werd tentoongesteld op festivals en in musea en galeries.
Gaël Turine heeft ook veel ervaring in lesgeven omdat hij al een vijftiental jaar workshops geeft. Hij werkt mee aan opleidingsreeksen in het buitenland, zoals in Istanbul (reeks van vier workshops in 2012 en 2013), in Dhaka in het kader van het Chobi Mela Photo Festival (2013), in Port-au-Prince, Haïti (meer dan tien workshops sinds 2013), en in Dakar (2017-2019).

Sinds 2016 geeft hij ook les aan de École de Journalisme van de Université Libre de Bruxelles.
Gaël Turine was twaalf jaar lid van de agentschappen VU en MAPS. Vandaag vertegenwoordigt hij zelf zijn werk.

Met de steun van

Capture d’écran 2023-04-21 à 09.38.26Capture d’écran 2023-04-25 à 12.04.18

Continuer la lecture

Op enkele kilometers van de stad Houyet in de vallei van de Lesse zijn tientallen bomen omgevallen als gevolg van de overstromingen van juli 2021. De bocht in de rivier accentueert de verwoestende kracht van de stortvloed van water, waardoor de jongste bomen niet de minste kans hebben. Datum opname: januari 2022
© Gaël Turine