Online shop Steun ons

Afgelopen tentoonstelligen

Terminé le 31.01.21

Michaël Dans. When the water clouded over

Alles is begonnen met een foto van een stilleven, gefotografeerd bij zijn grootmoeder...
Gedurende meer dan twee jaren heeft Michaël Dans botanische installaties gecreëerd en gefotografeerd vertrekkend van vazen, stoffen of behangpapier, gevonden op vlooienmarkten of hier en daar geleend, met een methodologie en een zorg voor het detail en de mise-en-scène identiek aan die van een schilder van stillevens.
En het is in het geheim van zijn fotolabo dat de natuur haar rechten ter- ug opeist ; alles wordt dan terug levend... Natuurlijk of niet, nauwelijks ontloken, in volle bloei of verwelkt, worden de bloemen gesublimeerd.

“Allegorieën of kitsch ? Slechte smaak ? Dat is niet zo zeker. Michaël Dans heeft evenveel tederheid als intensiteit nodig om die oude juffrouwen te vergezellen naar hun laatste verblijfplaats, hun portret te maken ver verwijderd van de catalogi van bloemisten of tuincentra, en ons armvol die beelden te schenken die vergelijkbaar zijn met de postkaarten op glanzend papier die men vroeger aantrof, getooid met spreuken in gouden letters.” schrijft Xavier Canonne.

Het zijn zowat vijfenveertig composities die de muren van het museum zullen opfleuren.
Gediplomeerd als schilder aan de Ecole Supérieure des Arts Saint-Luc in Luik, stapelt Michaël Dans de solo- en groepstentoonstellingen op. Op dezelfde manier als waarop hij een rondreizend leven heeft geleid, hij woonde om beurten in Luik, Amsterdam, Helsinki, Berlijn, Antwerpen..., drukt Michaël Dans zich uit met even zovele technieken als de installatie, de performance, de beeldhouwkunst, de tekenkunst of de fotografie. Die diversiteit vindt men eveneens terug in zijn onderwerpen (dood, eenzaamheid, erotiek, kindertijd) en de gebruikte formaten : van tekening tot reuze mikado, terwijl hij zeventien waardevolle stenen in een weide werpt ter gelegenheid van Kunst en Zwalm.

Sinds zijn begin laat dat eclecticisme hem toe te ontsnappen aan elke vorm van categorisering en met gemak te surfen doorheen de codes van de hedendaagse kunst. Zo plaatst Michaël Dans zijn artistiek ontwerp telkens in een specifieke verhouding 

tot de tentoonstellingscontext (architecturaal, conceptueel, etc.) teneinde een eigen relevantie te genereren. Op een subtiele en ludieke manier maakt hij gebruik van de diverse voorstellen die hem gedaan worden om ingrepen te doen in een voortdurende discrepantie en rijk aan het wijzigen van de situaties. Op de grens van de voorwerpen en de handelwijzen creëert hij werken die dragers zijn van boodschappen, overge- bracht met behulp van een cynische en kritische humor tegen een achtergrond van melancholie, introspectie en erotiek.

Na zijn studies aan de Rijksakademie van Amsterdam heeft Michaël Dans onder meer tentoongesteld in het Centre National d’Art et du Paysage van Vassivière (Frankrijk), in het BPS22 in Charleroi, in de Espace 251 Nord in Luik, in de Galerie du Sous-sol in Parijs, in de Galerie Aliceday in Brussel, in de Galerie Zacheta in Warschau, in de Quartier 21 in Wenen, in Wiels in Brussel, in de Galerie de Virgile De Voldère in New York, in de Lieu Unique en de Galeries Lafayette in Nantes, in de Galerie Nadja Vilenne in Luik...

Visuel exposition
© Musée de la Photographie